Criza petrolului - posibile efecte asupra IT-ului

De câţiva ani mă preocupă o problemă majoră a umanităţii, şi anume dependenţa de petrol. Dacă în 2005 această temă stârnea zâmbete ironice pe faţa celor mai mulţi, evenimentele din ultimele luni încep să pună pe gânduri tot mai mulţi oameni, în special peste ocean.

Ignoranţa în care a trăit umanitatea în ultimele decenii, risipa inimaginabilă din Occident şi explozia industrială din Asia încep să-şi facă simţite efectele. Lasând la o parte dezastrul ecologic şi încălzirea globală, trebuie să avem în vedere că resursele care păreau interminabile sunt cât se poate de finite. Analiştii de la Goldman Sachs ziceau luna trecută că preţul petrolului va ajunge undeva la $200 pe baril, veste care ar trebui să ne sperie pe toţi.

Economia globală este dependentă de petrol în toate sectoarele ei, printre care cele mai importante ar fi:

  • agricultura (petrol pentru maşini şi unelte, dar şi mai important pentru îngrăşămintele chimice care sunt toate derivate din produse petroliere)
  • producţia industrială (plasticul omniprezent în orice produs derivat din petrol)
  • transportul personal şi industrial

În mod evident primele efecte vor fi încetinirea creşterii economice, iar pe termen mediu şi lung o recesiune globală cu efecte imprevizibile. (Deja sunt ţări sărace în care pică guverne din cauza crizei mondiale de alimente, care pe moment pare a fi speculativă). Este evident că vom vedea schimbări majore în stilul de viaţă occidental, asta în cel mai favorabil scenariu.

În contextul acesta (dacă reuşim să evităm conflicte globale) eu prevăd creşteri semnificative în domeniul IT din următoarele considerente:

  • oamenii vor deveni imobili, vor petrece mult mai mult timp în faţa computerelor, va fi o explozie pentru toate formele de indoors entertainment, în special cele legate de Internet. Probabil reţelele sociale vor evolua şi mai mult, industria jocurilor online va depaşi cu mult Hollywood-ul
  • preţurile ridicate de transport vor stimula noi forme optime de distribuire a produselor prin Internet, boom în e-commerce
  • tool-urile care vor ajuta oamenii să lucreze de la distanţă fără prezenţă fizică se vor dezvolta foarte mult
  • orice tip de serviciu care se poate muta online va dispărea în forma lui actuală (toate chestiunile birocratice şi administrative)

Va fi probabil o "revoluţie" tehnologică cum nu s-a mai vazut până acum, care se va desfăşura cu o viteză foarte mare deoarece oamenii vor fi forţaţi să accepte noile realităţi. Închei cu un link spre un documentar realizat de BBC în 2003 pe care l-am vazut în 2005, foarte actual şi în acest moment.

0 Comentarii:

Trimiteți un comentariu


Click to close!